Старият бряст в Сливен пребори участниците от десет европейски държави

Старият бряст в Сливен стана европейско дърво на годината! Призът се връчва след като потребителите гласуваха онлайн на сайта на Европейския парламент. Резултатите от гласуването бяха обявени малко по-рано днес в самата сграда на Парламента в белгийската столица Брюксел.

[caption id="attachment_380229" align="alignleft" width="300"]Старият бряст в Сливен стана европейско дърво на годината Старият бряст в Сливен стана европейско дърво на годината[/caption]

Старият бряст в Сливен зае първото място след като събра общо 77 526 гласа в надпреварата, в която се включиха природни феномени от цели десет европейски държави. Родната гордост успя да пребори природните забележителности на Уелс, Ирландия, Франция, Чехия, Италия, Унгария, Шотландия, Словакия и Полша. Престижният приз за европейско дърво на годината се дава на дърво, което представлява уникален феномен по дадени критерии.

Старият бряст в Сливен, който се намира в самия център на града, е успял да впечатли онлайн потребителите най-вече със солидната си възраст. Дървото, което е от вида полски бряст, е на цели 1100 години, а обиколката на дънера му е близо 6 метра. Дървото е високо цели 10 метра и е обявено за защитен обект. Старият бряст в Сливен представи страната ни на европейско дърво на годината, след като на национално ниво се пребори за приза "Дърво с корен", предават от БЛИЦ.