Цвета Караянчева поиска от Сергей Станишев веднага да се извини за необоснованите думи, по повод на паралела между Кърджали и референдума за автономията на Крим

Има ли изобщо място за съпоставка между Кърджали и отцепването на Кримската автономия от Украйна, запита Цвета Караянчева и постави ребром въпроса за скандалните думи на Сергей Станишев. Лидерът на БСП се оказа безпомощен да обоснове твърда политическа позиция по болния въпрос на последните дни – референдума в Крим и последствията от заграбване чужда територия от Москва. В интервюто си пред голям всекидневник, използвайки доста „хлъзгави“ формулировки той сътвори чудовищен гаф и веднага попадна под ударите на своите политически опоненти.

[caption id="attachment_380231" align="alignright" width="300"]Цвета Караянчева поиска от Сергей Станишев веднага да се извини за необоснованите думи по повод паралела между Кърджали и Крим Цвета Караянчева поиска от Сергей Станишев веднага да се извини за необоснованите думи по повод паралела между Кърджали и Крим[/caption]

Сравнението на ситуацията в Кримската автономия с хипотетичен референдум за отцепване на Кърджалийска област от България, предизвика буря от негативни коментари. С тон, в който проличава безпокойство, коалиционния съюзник от ДПС Лютви Местан го предупреди заобиколно, да си мери приказките, цитирайки като „неприемливо“ заиграване с думите, интервю на Сергей Станишев, озаглавено „...референдум за Кърджали“. Там лидерът на Столетницата се опита да похвали ДПС за „незаменимата роля“ в опазване на етническия мир, но всъщност я призна за противоконституционна – „партия на етническите турци“, пише „Дневник“.

Категорично прозвуча и изявлението на Цвета Караянчева, която на брифинга в НС от името на ГЕРБ възнегодува срещу Сергей Станишев. Недопустимо е български политик да пуска в публичното пространство необосновани твърдения за, макар и хипотетична, възможност Кърджали да се отцепи от България. Етническият мир у нас е дело на българските граждани като цяло, а не на ДПС, посочи тя. Мнозинството от коментарите в нета споделят мнението , че Доган и хората му гледат само собствения интерес, а той никога не е съвпадал с националния. Като депутат от региона, Караянчева поиска от името на своите съграждани публично извинение и призова ДАНС да разследва Сергей Станишев за антидържавни изявления.