Над страната ще премине студен атмосферен фронт

Метеоролози от НИМХ при БАН предупредиха, че се задава нов обрат в метеорологичната обстановка над страната.

През тази нощ над България ще премине студен атмосферен фронт. Увеличението на облачността ще започне от северозапад и ще продължи в посока изток-югоизток. В някои райони не е изключено да превали и слаб дъжд. Вятърът ще е уверен до силен и ще се ориентира от запад-северозапад. До сутринта обаче ще започне да отслабва. Това сочи прогнозата на дежурния синоптик на НИМХ при БАН - Христо Христов.

[caption id="attachment_380204" align="alignleft" width="300"]Над страната ще премине студен атмосферен фронт Над страната ще премине студен атмосферен фронт[/caption]

Той предвижда, че минималните температури ще се ориентират в диапазон между четири и девет градуса. Очакваната минимална температура за района на София е четири градуса. През утрешния ден над страната ще е доста ветровито, което означава, че ако предвид топлото време, вече сте си позволили да поставите саксии по первазите на прозорците, трябва да ги приберете с оглед на безопасността. Трябва да обезопасите и всички останали тежки предмети, които биха предизвикали инцидент, предвид очаквания бурен вятър. Временно вятърът в Дунавската равнина ще достигне до силен и ще се ориентира от запад-северозапад. През нощта срещу петък обаче той ще започне да стихва.

Като цяло и утрешния ден ще се задържи слънчев, но в някои райони ще има временни увеличения на облачността в следобедните часове. Такива ще се наблюдават главно в източната част на страната. Максималните температури ще се запазят високи за сезона и ще са в интервал между 15 и 20 градуса. В столицата максималната температура ще достигне до 15 градуса. Атмосферното налягане ще се задържи по-високо от средното за този месец, но пък през деня ще остане без съществена промяна, пише pik.bg.

Едва ли някой от обратите, които ни е подготвила Баба Марта през останалите дни, в които ще сме в нейно владение, би могъл да ни изненада. На всички е ясно, че това е най-капризният месец от годината и през това време бихме могли да очакваме почти всичко по отношение на метеорологичната обстановка.