Поскъпване на тока заради спора между НЕК и ЕРП-та предвиждат специалисти

Поскъпване на тока, което уж не беше вероятно, май все пак ще има. По мнение на специалисти спорът между НЕК и ЕРП-та ще доведе именно до увеличаване на цената на електроенергията. Таско Ерменков, председателят на комисията по енергетика в парламента разкри, че поне за момента държавата има резерви, които ще успеят да задържат цената на тока непроменена, но не се знае до кога.

[caption id="attachment_380144" align="alignleft" width="300"]Ще има ли поскъпване на тока? Ще има ли поскъпване на тока?[/caption]

Изненадващо или не, думите на Ерменков, който е и депутат от БСП, бяха подкрепени от колегата му от ГЕРБ Валентин Николов, който беше дори още по-категоричен, че поскъпване на тока ще има, тъй като страната не разполага с достатъчно пари за енергетиката. Самото решение дали ще има поскъпване на тока или не обаче ще бъде взето чак когато НЕК се произнесе по проблема с дълговете на ЕРП-та, което ще се случи малко по-късно днес.

Ерменков уточни, че натрупаните задължения трябва да бъдат уредени, но това може да се случи единствено по законово одобрен начин. Червеният депутат за пореден път нападна ЕРП-та, заявявайки, че те са виновни за лошото състояние на енергийната ни система, предават от БЛИЦ.