ЕРП-тата развиват „благотворителност” – платиха на НЕК!

ЕРП-тата развиват „благотворителност” – платиха на НЕК!
5 (100%) 1 vote

НЕК събра пари от ЧЕЗ и EVN след като министър Стойнев ги заплаши с отнемане на лиценза

НЕК „посъбра” пари от длъжниците си, но като „жест” и едва ли не – благотворителност!

Заплахата на Драгомир Стойнев от преди два дена свърши работа. Министърът на енергетиката почти изнуди ЕРП-тата като ги заплаши с отнемане на лиценза. Дружествата имаха срок до днес да изплатят общия си дълг към НЕК, който възлиза почти на 320 млн. лв. Министър Стойнев се зарече, че ако ултиматумът му не бъде уважен, ще сезира главния прокурор Сотир Цацаров.

От ДКЕВР днес го подкрепиха като настояха пред ЕРП-та да си изплатят дължимите суми до края на деня. Шефът на комисията Боян Боев заяви, че в противен случай още утре ги очакваше най-тежкото за тях наказание!

Първи се отчетоха от EVN. От дружеството са превели на Националната електрическа компания една причина сума в размер на 32 милиона лева. Според шефа на дружеството – Йорг Золфелнер това обаче е „краткосрочно финансиране”.

Председателят на управителния съвет на ЕРП-то обяви на нарочна пресконференция, че така просто „осигуряват на ликвидността” на националното предприятие. Той дори нарече сумата: „само жест”.

„Благотворителността” на НЕК се обоснова с това, че тя дължи на дължи на EVN 144 милиона лева. Сериозната сума била за присъединяване на възобновяеми енергийни източници. От ЕРП-то просто са си спрели дължими 104 милиона лева.
Золфелнер се оправда с твърдението, че това е съвсем законна и нормална практика в целия Европейски съюз.
От EVN изглежда повлякоха крак и ЧЕЗ ги последваха като внесоха малко над 8 млн. в сметката на НЕК.

Душманите на редовия данъкоплатец били образцови, НЕК им дължели пари!

Душманите на редовия данъкоплатец били образцови, НЕК им дължели пари!

Петър Докладал пое ангажимент, че ЕРП-то ще извърши нови две плащания до края на месеца, но без да конкретизира сумите.

Те също, изглежда, са завладели от духа на благотворителността, защото си аргументираха плащанията с факта, че „стабилността на енергийната система и енергийната сигурност” на България са им от основно значение.

Най-големи отличници се изкараха от Енерго-про. В съобщение до медиите, от ЕРП-то заявиха, че ежемесечно точно и прецизно си изпълняват всички задължения към НЕК.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар