Лекари алармират: Задава се бум на коклюш в България!

Лекари алармират: Задава се бум на коклюш в България!
3 (60%) 2 votes

Пазете се, защото се очаква истински бум на коклюш!

Пролетта е сезон, който освен с възраждането на новото начало ни „бомбардира” и с различни заболявания. Лекарите предупреждават за една уж наглед не толкова опасна болест, която може да доведе до фатални последици. Това е познатата сред населението като магарешка кашлица или коклюш. При нея кашлянето продължава доста дълго време. Неприятно е и човек не може да си поеме дъх.

Болестта коклюш е особено опасна за бебетата. Ако родителите забележат, че малкото човече кашля повече от десетина дни, не може да си поеме въздух и дори от нослето му започва да тече кръв, незабавно да се обърнат към специалист. Това съветва професор Тодор Кантарджиев, шеф на общодържавния център по заразни и паразитни заболявания. Медикът прогнозира, че пролетта ще има взрив на болестта коклюш, а най-силната й проява се очертава да е през лятото.

Пазете се, защото коклюш не е лека болест

Пазете се, защото коклюш не е лека болест

Според експерта заболяването коклюш в много чести случаи е съпътствано и с една друга опасна зараза – дифтеритът. Ваксините и за двете са много близка, затова те трябва да се поставят почти заедно. Лекарят дава пример с епидемията в Сливен преди години, когато от седем болни деца, шестте са починали. Затова и при най-малките симптоми – упорита кашлица или разстройство трябва да се търси специалист, иначе нещата могат да излязат извън контрол и нехайството на близките да доведе до фатален край.

Проф. Кантарджиев съветва младите родители да не се отказват от ваксините за своите деца. Освен това при опасността от магарешка кашлица или коклюш не само бъдещата родилка, ако е надхвърлила 30 години, но и цялото семейство е задължително да се ваксинира против магарешка кашлица. Така ще бъде предпазено и бъдещото бебе в семейството.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

1 коментар to “Лекари алармират: Задава се бум на коклюш в България!”

 1. Малинов

  мар. 18. 2014

  Силвия каза : Ваксините и за двете са много близкА, затова те трябва да се поставят почти заедно.
  Не почти мила, няма такова чудо почти.
  Ваксините се поставят или с едно убождане или през голям период от време.
  Ваксината е тривалентна, както се казва и навремето й викахме ДифТетКок (Дифтерит, Тетанус, Коклюш) … ако не са направили „структурни реформи“ и тук, разбира се …

Добавете коментар