Имал семейни проблеми

Соченият за кокаинов крал Евелин Банев-Брендо бе освободен от ареста.

Апелативният съд в София аргументира освобождаването му с факта, че не се е явявал пред съответните институции винаги, когато е бил призован и до момента не се е укривал. От там допълват, че не е променял и местоживеенето си, така че е лесен за откриване. Вземайки под внимание всички тези факти, съдът пусна Брендо под домашен арест. Мярката ще се изпълнява на ул. „Ал Пушкив” 90, където се намира домът му.

[caption id="attachment_380016" align="alignleft" width="300"]Брендо имал семейни проблеми Брендо имал семейни проблеми[/caption]

По време на днешното заседание, правозащитникът на Евелин Банев - Ина Лулчева поиска мярката му за неотклонение да бъде променена на „парична гаранция” или „домашен арест”. Като основание за искането, адвокат Лулчева посочи, че Брендо има семейни проблеми. За да бъде пуснат под домашен арест, съдът взе под внимание тълкувателно решение на ВКС, което гласи, че осъдителната присъда на първа инстанция не може да е единственото основание, за да бъде приложена мярката „задържане под стража”.

Освен това Лулчева посочи, че клиентът й не е на свобода от повече от две години, при това единствено на базата на оперативни данни и коментира, че ВКС е приел, че наличието на оперативни данни срещу дадено лице, не са достатъчно основание да бъде взета мярката за неотклонение. Тя се позова и на конвенцията за правата на човека. Лулчева подчерта, че няма данни, че Брендо възнамерява да се укрие или да прекрачи закона, ако бъде освободен от ареста.

От прокуратурата обаче посочват като неоснователно искането на Брендо да бъде променена мярката му за неотклонение. Техният мотив е, че съществуват данни, които потвърждават, че той е част от група, която е извършвала трансгранични престъпления основното, от които се изразява в трафик на забранени вещества. Именно това бе и основанието на базата, на което съдът в Италия го осъди на лишаване от свобода за две десетилетия, пише Блиц.