Алармират за корупция за 20 000 лева

Читателка на Информационна агенция ПИК информира, че Министерството на образованието е разтърсено от грандиозен скандал.

Тя уточнява, че става дума за неправомерни назначения на преподаватели и зам.-директори във Втора английска гимназия и разбира се за ширеща се корупция. Тя разказва, че през 2010 г. се е провел конкурс за директори на няколко учебни заведения в София. Една от участничките в конкурса – Катя Тофик, която по онова време е зам.-директор на Първо помощно училище за деца с умствени увреждания в район Илинден се е възползвала от връзките си, за да се уреди с длъжността.

[caption id="attachment_379861" align="alignleft" width="300"]Корупционен скандал тресе Министерството на образованието Корупционен скандал тресе Министерството на образованието[/caption]

Тя се е свързала с началника на Регионалния инспекторат по образование в столицата – Ваня Кастрева чрез помощта на директора на училището Севдалина Евтимова.

На свой ред Кастрева обещала на Тофик да й помогне в конкурса, но разбира се не безвъзмездно, а срещу „скромната сума” от 20 хиляди лева. Изненадващо за Тофик обаче конкурсът е спечелен от друг кандидат и тя остава с празни ръце. На всичкото отгоре вече е броила „скромната сума” на Ваня Кастрева. Тофик се притеснила и започнала да притиска началничката на РИО-София да й върне парите. Кастрева обаче й обещава, че ще й съдейства за по-добро място и й обещава зам.-директорския стол на Втора английска гимназия. Скандалните разкрития обаче не свършват дотук. След като е назначена на въпросния пост, Тофик има и по 200 часа преподавателски норматив годишно, който изпълнява от назначението си през 2010 година до момента.

Тя води часовете по математика, но на практика Тофик няма право да преподава тази дисциплина, тъй като никога през живота си не е следвала тази специалност. Тофик е завършила като „инженер-химик” и дори не е ясно дали има педагогическа правоспособност. И всичко това, се случва в една от гимназиите в страната, която е сочена за елитно учебно заведение. Корупционната схема започва да се разплита, след като някой се е досетил да подаде сигнал в Министерството на образованието, пише pik.bg.