Грандиозен скандал тресе Министерството на образованието

Корупционен скандал тресе Министерството на образованието
3

Алармират за корупция за 20 000 лева

Читателка на Информационна агенция ПИК информира, че Министерството на образованието е разтърсено от грандиозен скандал.

Тя уточнява, че става дума за неправомерни назначения на преподаватели и зам.-директори във Втора английска гимназия и разбира се за ширеща се корупция.
Тя разказва, че през 2010 г. се е провел конкурс за директори на няколко учебни заведения в София.
Една от участничките в конкурса – Катя Тофик, която по онова време е зам.-директор на Първо помощно училище за деца с умствени увреждания в район Илинден се е възползвала от връзките си, за да се уреди с длъжността.

Корупционен скандал тресе Министерството на образованието
Корупционен скандал тресе Министерството на образованието

Тя се е свързала с началника на Регионалния инспекторат по образование в столицата – Ваня Кастрева чрез помощта на директора на училището Севдалина Евтимова.

На свой ред Кастрева обещала на Тофик да й помогне в конкурса, но разбира се не безвъзмездно, а срещу „скромната сума” от 20 хиляди лева.
Изненадващо за Тофик обаче конкурсът е спечелен от друг кандидат и тя остава с празни ръце. На всичкото отгоре вече е броила „скромната сума” на Ваня Кастрева.
Тофик се притеснила и започнала да притиска началничката на РИО-София да й върне парите. Кастрева обаче й обещава, че ще й съдейства за по-добро място и й обещава зам.-директорския стол на Втора английска гимназия.
Скандалните разкрития обаче не свършват дотук. След като е назначена на въпросния пост, Тофик има и по 200 часа преподавателски норматив годишно, който изпълнява от назначението си през 2010 година до момента.

Тя води часовете по математика, но на практика Тофик няма право да преподава тази дисциплина, тъй като никога през живота си не е следвала тази специалност.
Тофик е завършила като „инженер-химик” и дори не е ясно дали има педагогическа правоспособност. И всичко това, се случва в една от гимназиите в страната, която е сочена за елитно учебно заведение.
Корупционната схема започва да се разплита, след като някой се е досетил да подаде сигнал в Министерството на образованието, пише pik.bg.

3 коментара
  1. Tomahok казва

    И директорката на Втора английска гимназия е за затвора. Тя и мъжът и успяха да източат много от постъпленията от делегирания бюджет в това училище. Факт е, че тази директорка е лична приятелка на кметицата на София. Може да се установи, че дори често празнува с нея юбилеи и други тържествени събития. Но всичко е скрито покрито. Най-много страдат ученице, които в крайна сметка не получават качествено образование. Страдат и учителите, които са ограбвани и психически малтретирани от тази параноична директорка, която крайно време е някой да махне и прати в затвора.

  2. Рени казва

    Написаното по-горе е вярно. Имам позната учителка там и съм чувала отвратитени неща за директорката им – само използва учителите, непрекъснато ги глобява, дава им смешни заплати и харчи огромни суми за скъпи придобивки, от които никой няма полза, освен нея, защото си слага подкупите в джоба. Ако се направи тайна анкета с учителите там, едва ли някой би се изказал положително за Лазарова и мъжа й, които приемат училището за част от личния си бизнес. Назначава само срещу връзки и лична полза, а си пази гърба чрез многото протежета от ученици на богати и влиятелни хора, които вкарва по втория начин. Мочно ми е за моята приятелка, защото е добър и честен човек, но е пред пенсия и си мълчи. Трябва да сме по-смели, според мен.

  3. Иван казва

    Въобще не се учудвам. Мои познати от Румъния искаха да запишат сина си да учи в НУТИ. Подават документи и директорката Донева им казала че всичко е ОК, но когато отиват втори път тя им казала, че документите са нередовни, разкрещяла се на майката и я изгонила от кабинета си. Жената просто е потресена от такова поведение и то от директор на училище. Жалкото е че такива хора учат децата ни и изграждат „чудесен“ имидж на България в чужбина.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.