Добив на перли от Дунав? Възможно е!

Добив на перли от Дунав? Възможно е!
0

Добив на перли от река Дунав е напълно реалистична цел, която да бъде изпълнена в следващите години

Добив на перли от река Дунав! Новината, макар да звучи като шега, е самата истина. В най-скоро отглеждането на бисерни миди във водите на реката ще е напълно възможно. Това ще се случи по проект „Свободни риби“ и ще бъде извършено от природозащитната организация WWF. Това означава, че е напълно реално в близките години да очакваме добив на перли в реката, коментират специалисти.

Добив на перли от Дунав? Възможно е!
Добив на перли от Дунав? Възможно е!

Освен бисерни миди, във водите на Дунав е предвидено да се отглеждат още шест вида риби. Избрани участъци от водоема ще бъдат зарибени с въпросните видове морски обитатели, които са изправени пред опасността да изчезнат заради високия им улов. Те ще бъдат изместени от естествените им условия за живот по поречието на Дунав, където броят им е намалял съществено. Идеята на проекта е да се подобри състоянието на въпросните видове, сред които са блканския щипок и балканската кротушка, както и черната мряна.

Природен парк „Русенски Лом“ взема дейно участие в проекта и с негова помощ са били избрани подходящи участъци от реки, които са част от басейна на река Дунав. От организацията са събрали списък на всички застрашени видове, както и моментното им състояние в естествената им среда, предават от ПИК.

)

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.