Промениха мярката му за неотклонение

Октай Енимехмедов най-после бе освободен от ареста.

Това се случи, след като Апелативният съд в София промени мярката му за неотклонение от „задържане под стража” на „домашен арест”. Магистрати посочват, че определението на софийския Апелативен съд е окончателно и не подлежи на протест или обжалване.

Миналата година Октай Енимехмедов нападна почетния лидер на ДПС – Ахмед Доган по време на Осмата национална конференция на ДПС, която се проведе през януари миналата година в НДК. Съдът призна Октай за виновен за закана за убийство, а не в опит за убийство, каквото обвинение му бе повдигнато.

[caption id="attachment_379055" align="alignleft" width="300"]Октай Енимехмедов вече е под домашен арест Октай Енимехмедов вече е под домашен арест[/caption]

Той бе осъден на лишаване от свобода за срок от три години и половина. Магистратите от Софийски градски съд определиха Енимехмедов да излежи постановената му присъда при лек режим, в общежитие от отворен тип. От прокуратурата категорично обявиха, че ще протестират присъдата, тъй като според тях Октай Енимехмедов е извършил опит за убийство, а не закана.

Припомняме, че Октай успя да мине необезпокоявано през цялата зала №3 в НДК, в която се проведе конференцията на ДПС. След като се качи на трибуната, той насочи малокалибрен пистолет (за който по-късно стана ясно, че е газов) към главата на Ахмед Доган. От кадрите, които бяха разпространени по-късно, ясно се видя, че пистолетът щрака два пъти, а Октай го зарежда.

Броени секунди след това младежът, който се бе снабдил с бадж като делегат на конференцията, бе повален на земята от няколко съпартийци на Доган и редица охранители. Ахмед Доган бе изведен веднага от залата. По-късно шефът на Столичната дирекция на вътрешните работи свиква извънреден брифинг, на който обяви, че на мястото на нападението не е бил открит пълнител. Единственото, което бе открито на мястото на инцидента бяха три патрона два, от които сигнално-звукови, а третият – пълен с лютив спрей. Именно поради тази причина от СДВР предположиха, че Октай няма да бъде обвинен в опит за убийство. )