Армията на Украйна разполага едва с една десета от военните си

Армията на Украйна е в пълна бойна готовност да реагира при евентуално нападение от страна на Русия. Гръмки думи, които обаче не са подкрепени от данни. В медийното пространство се появи таен доклад, изготвен от министъра на отбраната на Украйна и предназначен за новия президент на страната Александър Турчинов. От притеснителните данни става ясно, че едва една десета от армията на Украйна е подготвена за изпълнението на военни мисии, предават от ИТАР ТАСС, цитирани от БЛИЦ.

[caption id="attachment_378988" align="alignleft" width="300"]Армията на Украйна е в плачевно състояние Армията на Украйна е в плачевно състояние[/caption]

Статистиката е била разпространена само до част от депутатите от върховната Рада и в тях се разкрива, че Украйна не притежава достатъчно военни специалисти, които да реагират адекватно при евентуални бойни действия. Военната техника и оръжията също са в плачевно състояние. В доклада на премиера се изтъква притеснението му, че държавата не е в състояние да осигури защитата на въздушното си пространство. Армията на Украйна не разполага с достатъчно специалисти по отношение на адекватното откриване и прихващане на цели във въздуха.

Сухопътната част от армията на Украйна също е в окаян вид. От общо 41 хиляди военни, единствено 6000 от тях са в пълна бойна готовност.

)