Взривът бе с цел следствен експеримент

Екип на TV7 направи своеобразен експеримент в търсенето на истината за взрива в Севлиево, който отне живота на 11-годишно момче и прати 15-годишната му сестра в болница с 28% изгаряния по тялото.

В името на експеримента, екипът извърши контролиран взрив на къща в едно от обезлюдените села в страната. От медията уточняват, че взривената изоставена постройка е собственост на общината, а взривът е бил предизвикат контролирано под зоркото наблюдение на лицензиран пиротехник в лицето на Светозар Христов.

[caption id="attachment_378861" align="alignleft" width="300"]Екипът на TV7 предизвика взрив заради следствен експеримент Екипът на TV7 предизвика взрив заради следствен експеримент[/caption]

Следственият експеримент е имал за цел да покаже доколко е достоверна разпространената версия, че къщата в Селвиево е била взривена от газова бутилка. Припомняме, че в коридора на жилището, в което са живели двете деца е имало трилитрова газова бутилка, за която се твърдеше, че е станала причина за взрива. Христов обаче заяви категорично преди да предизвика експлозията, че газова бутилка не гърми. Дори за целта на експеримента, в къщата е била поставена десетлитрова газова бутилка. След като бе даден старт на взрива, се чу само лек тътен, а сградата бе обгърната от пламъци и то само в едната част.

Огънят бе само от вътрешната страна и бе потушен за броени секунди. Прави впечатление, че в затвореното помещение, в което са били двамата младежи, звукът е бил много по-силен, а огнената стихия – по-голяма. Взривът на селската къща бе записан от камерите на медията. Заключението на експерта Светозар Христов е категорично – взривът на къщата в Севлиево, който я срина до основи, не е причинен от газовата бутилка. Той подчерта, че използването на газ е доста безопасно, тъй като се прави контролирано. Експертът препоръча на всички, които използват газови бутилки в домовете си с една или друга цел (отопление, бойлер или котлон), да използват винаги изправни маркучи и вентили, пише Блиц.

Пострадалото при взрива 15-годишно момиче все още е в „Пирогов”. Тя вече е контактна, но й предстоят още няколко операции.