Най-сетне: Отварят дома на Ванга на Благовещение!

Най-сетне хората ще могат да видят дома на пророчицата Ванга
0

Хиляди хора ще пожелаят да видят дома на баба Ванга!

Цели седемнадесет години домът на великата пророчица Ванга беше затворен за посетители. Домът, в който ясновидката със световна слава посрещаше не само българи, но и чужденци и велики особи, беше в ремонт. Строителите влязоха в него през октомври 2013 година и ремонтираха трите стаички, в които е живяла и приемала своите гости уникалната баба Ванга.

Преди да стартират строително-ремонтни дейности всичко е заснето така, както е било оставено от гадателката. Баба Ванга умира през август 1996 година и оттогава никой няма достъп до нейната къща. Шпакловани и измазани са стените на трите стаи, ремонтирани са покривът и пода на къщата. Всичките вещи, които са заобикаляли пророчицата са отново на местата така, както ги е поставила. Това са кандилницата, иконите, любимите кукли на ясновидката, леглото, диванчето, където е почивала, масата, покривките, столовете и изобщо вещите, които са я заобикаляли приживе. Останалите над хиляда и четиристотин подаръка, които тя е получавала от признателни хора в знак на благодарност са дарени на музея в Петрич. След нейната смърт те са станали собственост на държавата, но тя ги връща за съхранение в местния музей.

Най-сетне хората ще могат да видят дома на пророчицата Ванга
Най-сетне хората ще могат да видят дома на пророчицата Ванга

Ремонтът и възстановителните строителни дейности по къщата на баба Ванга са дело на едноименната фондация, която е намерила средства това да се случи.

Домът на българската пророчица Ванга ще бъде отворен точно в деня на светлия християнски празник Благовещение. Тогава, на 25 март ще бъде отслужен молебен от свещеник и вратите ще се отворят широко за всеки, който иска да надникне в кътчето, което е обитавала великата ни съгражданка.

Събитието е знаково, защото то съвпада и с именния ден на ясновидката Ванга. Родената като Вангелия в превод от гръцки език означава вестителка на благост.

От фондация „Ванга” уверяват, че портите на дома на пророчицата ще бъдат отворени безплатно за всеки желаещ.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.