Цената на тока да остане непроменена, това искат от кабинета, ЕРП-та недоволстват

Цената на тока няма да бъде увеличавана. Това заяви пред вестник "24 часа" депутатът от Коалиция за България Явор Куюмджиев. По думите му исканията на ЕРП-та за увеличение на електроенергията са нереални и несериозни. Според народния представител енергоразпределителните дружества злоупотребяват с исканията си относно цената на тока.

[caption id="attachment_348570" align="alignleft" width="300"]Цената на тока няма да се увеличава Цената на тока няма да се увеличава[/caption]

Куюмджиев разкри, че към момента няма никакви основания за вдигане на цената на тока и затова такова няма да има. Според него, ако зависи само от ЕРП-та, цената на тока със сигурност ще бъде увеличена. "Доколкото зависи от политиците обаче това няма да се случи", заяви червеният депутат. Бившият изпълнителен директор на АЕЦ Козлодуй Валентин Николов обаче не е съгласен. Според експерта политиците не трябва да се месят в работата на регулатора, иначе нямало да може да се формира цената на тока както е в методиката.

Николов заяви още, че притесненията за спирането на доставките на газ от Русия са неоснователни, тъй като дори Русия да ни врътне кранчето, винаги можем да вземаме газ от Гърция. От Румъния все още няма как да стане, тъй като връзката там не е завършена, предават от ПИК.