Специалисти алармират, че въпросният вид застрашава Европа

Специалисти алармират, че опасен плосък червей е бил идентифициран в западната част на Франция.

Ако новооткритият за Европа вид червеи Platydemus manokwari се разпространят в природата, биха могли да започнат да нападат охлюви, алармира Франс прес. Това, което със сигурност е ясно за този вид червеи е, че на местата, на които се е разпространил, е унищожил цели популации от охлюви. За тази опасност предупреди експертът от Националния природонаучен музей във френската столица Париж - Жан-Лу Жустин.

[caption id="attachment_345090" align="alignleft" width="259"]Червеи-канибали пълзят към България Червеи-канибали пълзят към България[/caption]

Вестник „Телеграф” обаче отбелязва на страниците си, че този червей-канибал е още по-опасен за Европа и в частност за страната ни. Учени предупреждават, че инвазивният вид изяждат първо охлювите, след което нападат и себеподобни. Екипът на Жан-Лу Жустин е открил за пръв път червеи от вида Platydemus manokwari в Европа. Тези червеи произхождат от Нова Гвинея, но няколко от тях са били открити в парник.

Експертите са единодушни, че новият вид червеи представляват сериозна заплаха за биоразнообразието и трябва спешно да бъдат взети мерки за предотвратяването на разпространението им в Европа, в противен случай положението може да излезе извън контрол, пише Блиц.

Справка сочи, че въпросният вид червеи, които застрашават Европа, са били въведени преднамерено в някои тихоокеански острови с цел да контролират нашествието на охлюва Giant East African, който се среща в почвите на други тихоокеански държави. Той е оказал сериозно отрицателно въздействие върху редките ендемични зони на някои острови от Тихия океан е се е превърнал в част от биоразнообразието. Към днешна дата въпросният червей е ограничен до голяма степен от градските местообитания.

Предполага се, че движението между центровете е ограничено от карантинни мерки, които са насочени към други видове вредители. Случайното разпространение на видовете би могло да се случи много често, тъй като той може да бъде спотаен в куха грудка пръст. Инвазивността му често пъти се дължи на наличието на предпочитана плячка.