Трима данъчни служители се смятат за разпънали чадър над приближени на Баретата, в разкритата далавера за ДДС измами надвишаващи 30 млн. лева, съобщават от прокуратурата

Мащабно разследване на МВР, ДАНС и Прокуратурата разкри ДДС измами за 30 милиона, в които главни действащи лица се оказват старите познайници Купъра и Гембъла, близки до Златко Баретата пише „Стандарт“. Данъчните вероятно са покривали схемата за добре познатото източване на ДДС чрез фиктивен внос, основно на горива и препродажба чрез „кухи фирми“ смятат от следствието. От задържаните през миналата седмица общо 27 души в различни градове на страната, 16 се съгласяват да свидетелстват срещу „мозъците“ в далаверата и в крайна сметка в ареста се оказват само шестима.

Обаче, в потвърждение на познатото правило „ние ги хващаме, а те ги пускат“, по милостта на спецсъда и шестимата са на свобода, поради липса на читави доказателства.

За главни действащи лица в далаверата се смятат близките до Баретата Атанас Димов – по прякор Купъра и неговия авер Гембъла - Светослав Стамов, станали известни покрай друго дело за ДДС измами - "Недосегаемите 3", пише „Стандарт“. Освен тях са замесени пловдивчанинът Ончо - Хованес Манукян, Мартин Велев и още двама.

Според прокурор Даниела Попова, при проверката в складове на Купъра и Гембъла са открити кашони с фактури, от които е можело да се прибере достатъчна тлъста сума ДДС. Далаверата с горива стартира отдавна, но попада в полезрението на ченгетата преди година. Само за този период групата присвоява близо 30 мил. лв. За толкова крупни суми им трябва покровител и те го имат – Златомир Иванов. Макар и ранен, Баретата дърпа конците, или поне осигурява протекция на ДДС-измамниците. Вносът на горива е по неговата част и никаква контрабанда не минава без санкция на Баретата. Своят дял в схемата той прибира чрез фирма „Група Елит, а контролът е осъществяван от лице на име Мртин.

„Бушон“ в настоящата далавера се смята 70 годишна пенсионерка от София, която е притежател на акцизен склад за горива. За лиценза тя плаща огромната сума половин милион лева и през нейната фирма „Груп Ойл Петролиум“ се прекарва вносът от Гърция. Само за година бабата-бизнесмен отчита оборот 11 млн лева. Хората на Баретата я държат чрез нейния внук, който се води бодигард и тя не смее да ги натопи от страх за живота му, пише „Всеки ден“.

Установено е, че неотдавна Купъра и Гембъла се сдобиват с още една петролна база. От склада във Велинград, собственост отново на приближен до Баретата, те реализират горивата чрез фирми, записани на цигани и ДДС-то, което предвидливо прибират, никога не се възстановява в хазната. Въпреки всичко, съдът не намери читави доказателства за вина по това дело нито за Купъра и Гембъла, нито за Баретата, разследването продължава, пише „Стандарт“.