От ДПС отново се опитват да създадат напрежение в страната с искането им да се изучава турски език като задължителен за децата, на които той е майчин

Коалиционните партньори в сегашното правителство на Пламен Орешарски искат да внесат между първо и второ четене проект, който ще доведе до промени в образователната ни система, като наложат изучаването на турски език да стане задължително за учениците, за които той е майчин, съобщава зам.-шефът на Народното събрание Алиосман Имамов за в. "Преса". От БСП се противопоставят на това желание от ДПС, тъй като това не е необходимо и допълнително ще нагнети обстановката в страната, разделяйки обществото, заяви "червеният" депутат Милко Багдасаров.

[caption id="attachment_333767" align="alignright" width="300"]турски език Алиосман Имамов разкрива за исканията на ДПС турският език да стане задължителен в училище[/caption]

Веднага след като се появи новината за искането да се наложи турски език като задължителен, това предизвика бурна реакция от коментари на потребителите в интернет, които възнегодуваха срещу подобно нагло отношение от ДПС. Почти всички форумци припомнят, че в България единственият официален език на страната е българският и всякакви опити за подмяната му е проява на престъпление срещу нацията. Мнозина осъждат Волен Сидеров за стеклите се обстоятелства, наричайки го еничар, тъй като благодарение на неговата лакомия и жажда за власт, заради задкулисните договорки, които има с БСП и ДПС, той е патерицата на кабинета на Пламен Орешарски, изменяйки по този начин на собствения си народ, пред когото се прави на националист.

Милко Багдасаров за едно нещо е прав, че с това искане от страна на ДПС ще доведе до още по-голямо разделение в обществото. Още сега граждани прогнозират какъв е тайният план на коалиционния партньор в това правителство, а именно днес да направят изучаването на турски език задължително, а утре да поискат и турска автономия на Кърджали. Хората се страхуват, че въпреки неразбирателството между ДПС и БСП, вторите може и да отстъпят, тъй като са наясно, че без партньорите си са пътници и кабинетът ще падне, а всички знаят, че комунистите се държат за кокала на властта с всички средства и не пускат до последно, работейки срещу интересите на собствения си народ. Алиосман Имамов съобщава във връзка с това, че ще водят консултативни преговори с "червените", за да достигнат до компромис. Тук е въпросът, че темата не се нуждае от никакви преговори, тъй като децата, които желаят да изучават турски език, могат да го направят като допълнително избираем, но от ДПС сякаш нарочно искат нов закон, с който да променят и нарушат конституцията на България.

Какво е Вашето виждане по въпроса?