Жоро Илиев и топченгето Стойне Христов търкат заедно наровете в Бобовдолския затвор по едно и също време през 90-те години

Жоро Илиев е сред  познатите на Стойне Христов -  бивш оперативен кадър на МВР, който скандализира с разкритията в своите романи, за действията на ДС и червената номенклатура от времето на Тодор Живков. Смятан за топченге , той има данни и документи за много бивши комунистически величия, както и за най-противоречивите фигури от близкото минало - Жоро Илиев и брат му Васил Илиев, основателят на групировката ВИС.

За запознанството си със знаковите фигури на прехода, сред които е Жоро Илиев, разказва пред „ШОУ“ изявяващия се като писател Стойне Христов. През 90-те години Христов е несправедливо обвинен за източване на Държавния резерв и умишления фалит на ПЧБ. Независимо от усилията на известната адвокатка Рени Цанова той се сдобива с ефективна присъда, която излежава в Бобовдолския затвор. Именно там се запознава с бъдещия висаджия.

[caption id="attachment_313862" align="alignright" width="300"]Жоро Илиев Стойне Христов: Жоро Илиев ми беше като син![/caption]

„Жоро Илиев ми беше като син“ - цитира думите на бившото ченге БЛИЦ. Стойне Христов спечелва доверието на бившия борец и младежът му доверява, че е изкупителна жертва, осъден на 11 години затвор, заради оплакване на шведски дипломат, че е имало посегателство над палавата му дъщеря.

След излизането от затвора през 1991г. , двамата се срещат и Жоро Илиев го кани в току що основаната си фирма. Разполагащ с широки контакти от спецслужбите, Стойне Христов урежда вноса на няколко тира марков алкохол от арабските страни за прохождащия бизнесмен и работите потръгват. После помага и за осъществяване на връзка с руски износител на горива и по време на югоембаргото ВИС реализира най-големите печалби от нелегален трафик.

Доста по-възрастен и опитен, бившият служител в системата на МВР Стойне Христов съветва Жоро Илиев, като син и му разяснява че политиците използват мутрите от ВИС и СИК, и ги насъскват да се избиват помежду си, пише БЛИЦ.