Украйна приведе армията си в бойна готовност и поиска от НАТО по-активна позиция срещу агресията на Русия

Украйна решително се стяга за отпор на външната агресия, след като вчера руската Дума развърза ръцете на президента Путин да използва „според ситуацията“ военна сила на чужда територия, до преодоляване на кризата. Александър Турчинов - временният президент на Украйна, е наредил армията да бъде приведена в бойна готовност и от днес да започне мобилизация на запасняците. Под засилена охрана са обекти от националната сигурност, като летища, атомни централи и транспортни възли, предава РИА Новости.

[caption id="attachment_313314" align="alignright" width="300"]Украйна Кризата в Украйна - Крим завзет от руски военни[/caption]

Кризата в Украйна доби ново измерение. Крайни националисти заплашиха с ескалация на тероризма, съобщава ИТАР ТАСС. По-рано в събота лидерът на украинската ултрадясна партия Дмитрий Ярош писка от терориста Доку Умаров с оръжие в ръка да подкрепи Украйна. Обръщението е публикувано в руската социална мрежа „ВКонтакте“.

Втората по големина страна от бившия съветски блок преживява катарзис и фактически се разцепва на две. Автономна област Крим е стратегическият интерес Русия, която плаща на Украйна наем за базите на военния флот.

Доминираната от националисти нова власт поиска да забрани използването на други езици, освен украинския и предизвикаха гнева и ответни реакции на Русия. Официално руската армия не е използвана, но в Крим активно действат така наречени „отряди за самоотбрана“, без опознавателни знаци, под чиито контрол се намира цялата инфраструктура и местните органи за самоуправление, предават кореспонденти от региона.

Кримската автономна република отказва да се подчини на Киев и новият премиер Сергей Аксьонов официално поиска помощ от Русия. Според информациите на британската BBC, частите на украинската армия, базирана в региона, доброволно преминават страната на кримското правителство. Централното правителство с месеци не е изплащало заплати на военните и те масово напускат. Ситуацията е спокойна и под контрол, предава РИА Новости.

Русия изрази опасения от създаване на бежанска криза, тъй като за последните месеци близо 870 хил. души са напуснали Украйна в търсене на убежище от кризата.

Външният министър на Украйна  Дещица обяви, че Киев иска от НАТО по-активна позиция срещу руската открита намеса в суверенна държава, съобщава РИА Новости. След заседанието, което се провежда в момента, се очаква Андерс Фог Расмусен да направи специална декларация.