Метеорологичната обстановка ще е доста динамична

Метеоролозите от НИМХ при БАН предвиждат, че до края на идната седмица, времето ще е дъждовно.

Те вещаят, че дъжд ще вали поне до 8 март и допълват, че динамиката през този месец ще е повишена, което ще води до чести промени в метеорологичната обстановка. В периода от 3 до 8 март на много места в страната ще превалява дъжд, а в планинските райони – сняг. Между 6 и 8 март в страната ни ще проникне студен въздух от север и дъждът ще започне да преминава в сняг. Не се очакват валежи към края на първата и началото на втората десетдневка, но пък температурите ще се запазят относително ниски. Новата порция превалявания ще стартира около 12-ти март, когато температурите ще започнат леко да се покачват. Условия за превалявания ще има и през втората половина на месеца. По-значителни валежи се очакват около 17, 22 и 27 март.

[caption id="attachment_307322" align="alignleft" width="300"]Метеорологичната обстановка ще е доста динамична Метеорологичната обстановка ще е доста динамична[/caption]

През днешния ден времето над западните и централните райони на Дунавската равнина ще се запази мъгливо.

Видимостта ще започне да се подобрява едва в часовете около обяд. В останалите части от страната облачността ще започне да се разкъсва още преди обяд, но явлението ще е временно. Малко по-късно обаче в южните части ще се вплътни и в часовете след пладне се очаква да превали дъжд. Тази нощ валежите ще обхванат почти всички райони на страната.

Ще духа слаб вятър, който ще се ориентира от юг-югоизток. В Дунавската равнина посоката на вятъра ще е изток-югоизток. Максималните температури ще успеят да се покачат до 11-16 градуса, а в районите с мъгла ще са значително по-ниски – между 8 и 10 градуса. Значителна ще остане облачността и над Черноморието. Дневните температури ще достигнат стойности между 8 и 11 градуса.

Над планините ще преобладава значителна облачност. Дъжд ще превали в часовете следобяд в Рило-Родопската област, а на местата с надморска височина над 1 700 метра – сняг. Дневните температури на височина 1 200 метра ще са около 7 градуса, а на 2 000 метра – около нулата. Понижаването на атмосферното налягане ще продължи, пише pik.bg.