Виж позорния образ на България в доклад за правата на човека!

Гласувайте за статията

България е държавата с маргинализирани цигани, корупция, цензура и монопол в медиите

България лъсна с позорни пропуски по отношение на правата на човека в световен мащаб.

Милата ни татковина за пореден път беше очернена в традиционния доклад на Държавния департамент на САЩ, който разглежда спазването на човешките права в света.
pavata na choveka
За 2013-та положението в България не е кардинално променено от предходните години. За пореден път се сигнализира, че проблемът със собствеността на медиите засяга достоверността на информацията. Монополът и натискът върху тях силно ограничават свободата на словото. Наред с това лъсва и зависимостта на медиите, които разчитат на държавни субсидии. Всичко това води до неспазването на елементарни професионалните стандарти и етичен кодекс.

Като пример е посочена добре известната реч на Михаил Миков от 26 юни. Тогава председателят на парламента заяви, че отразяването на протестите, водело до ескалация на напрежение. След това държеше да допълни, че е дълг на обществените медии „справедливото и спокойно отразяване на ситуацията”.

Бързото напускането на Анна Цолова и Виктор Николаев на bTV след „онова” интервю с премиера Орешарски; изгорялата кола на bTV Генка Шикерова; разпита на Борис Митов за разгласяване на държавна тайна, който се състоя в прокуратурата; нахлуването в Националната телевизия на Волен Сидеров и хората му – всичките скандални примери за оказване на натиск в медиите намериха място в доклада.

Държавата е определена като парламентарна демокрация, ръководена от коалиционно правителство. Не са пропуснати обаче съмненията за купени гласове и липсата на прозрачност.

Управлението на силите за сигурност от властта, довело до насилие, тормоз и потъпкване на човешките права.

Към тях е прибавена и умишлената маргинализация на определени малцинства, подкрепена с бездействието на дъговата.

Корупцията все още е сериозен проблем, който не води до никакво доверие в правосъдната система.

Установена е тромава съдебна система, злоупотреби с информация, подслушвания, религиозна, етническа, сексуална дискриминация и такава към хората с физически или психически недъзи, лоши условия за живот в бежанските лагери, открито насилие към жени и деца, антисемитизъм.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

2 коментара to “Виж позорния образ на България в доклад за правата на човека!”

  1. Лошо, лошо, мноооооого лошо звучи тоя пусти доклад. Ама НАЙ-ЛОШОТО е, че всичко описано си е голата истина……. жалко!!!

  2. Silvij Cankova

    мар. 01. 2014

    ааааа че на някого му дреме докладите им американски…..

Добавете коментар