Населението на България ще бъде над 5,5 милиона души след около 50 години

Населението на България не се топи! Това изказване направиха учени от БАН малко по-рано днес. Специалистите изнесоха нова демографска статистика, според която нацията ни не се топи и няма опасност да изчезнем от лицето на Земята. Изявлението на експертите идва в отговор на появилата се преди известно време информация, че населението на България се топи със страшна скорост и в най-скоро време ще бъдем претопени от ромския и турския етнос.

[caption id="attachment_307111" align="alignleft" width="300"]Населението на България само намалява, няма да изчезне Населението на България само намалява, няма да изчезне[/caption]

"Няма никакъв шанс, нито пък индикации, че ромите или турците, ще "погълнат" българите", категорична е Антоанета Христова от Българската академия на науките. Христова заяви още, че структурният състав на населението на България е запазен и това няма шанс да бъде променено. От БАН изтъкват още, че след около 50 години - през 2060-та, населението на България ще бележи единствено спад с около един милион души и ще бъде малко над 5,5 милиона души. За сравнение, в момента нацията ни наброява малко над 7 милиона души.

Експертите обаче изтъкват, че на фона на развитието на обществото в Европа като цяло и демографския спад в целия континент, тези статистики изобщо не са страшни. Антоанета Христова натърти, че няма никаква причина да се боим, че можем да бъдем претопени от малцинствените групи и че всеки, който прави подобни интерпретации цели единствено да нагнети напрежение, предават от БЛИЦ.