Черната „жътва” повали велик българин

Черната „жътва” повали велик българин
5 (100%) 1 vote

Крепителят на българщината в САЩ издъхна на 90-годишна възраст

Проф. Спас Тодоров Райкин, който бе сочен за крепител на българщината Зад Океана стана поредната жертва на усложненията от тежкия грип, който върлува тази година.

Той е издъхнал Страудсбърг, щата Пенсилвания, след кратко боледуване от пневмония.
Райкин се пренесе в отвъдното на 91-годишна възраст.
Позовавайки се на информация на близките му, сайтът eurochicago.com. отбелязва, че поклонението пред тленните му останки е било извършено в църквата „Holy Trinity Orthodox Church” (Света Троица), на която Райкин е един от основателите.
Опелото на бележития българин е било извършено от двамата свещеници от двата православни храма в града – Теодор и Николас (Nicholas J. Solak).

Проф. Райкин бе крепителят на българщината в САЩ

Проф. Райкин бе крепителят на българщината в САЩ

Проф. Райкин живееше заедно със съпругата си Руби в Страудсбърг. С неговата кончина, българските емигранти изгубиха един от най-изтъкнатите представители.
Професорът е известен с научната, политическата и историческата си дейност, оказваща духовно влияние както върху българската общност Зад Океана, така и върху политическия и обществения живот в родината си.
Той остави ценно наследство за бъдещите поколения – многобройните му книги и публикации.
Той бе отдаден безкористно на патриотизма и родолюбието, които неизменно ще оставят светла диря в историята на българските емигранти.

През 2012 година по повод 90-та му годишнина, проф. Райкин получи награда почетен медал „Иван Вазов”. Наградата му бе връчена от Държавната агенция за българите в чужбина. Това бе и единствената награда, която проф. Райкин получи от България.
Професорът е роден в пловдивското село Зелениково на 26.10.1922 г.
Завършва Духовната семинария в Пловдив, а след това и Богословския факултет в Алма матер.
Успява да избяга в южната ни съседка Гърция през 1951 година, докато отбива военната си служба. Там той прави доклад до (СОЦ) Световната организация на църквите за положението, в което се намира българската църква.
Ръководителите на Световния съвет на църквите дават висока оценка на доклада му и го уверяват, че от него научават за преследването, на което е подложена църквата в родината му, пише Блиц.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар