Юлия Тимошенко ще бъде освободена предсрочно от затвора след като украинското правителство прие изменения в закона

Юлия Тимошенко ще излезе предсрочно от затвора. Бившия министър-председател на Украйна ще бъде пусната на свобода след като от управляващите днес приеха изменения в Наказателния кодекс, които изменения позволяват предсрочното й освобождаване. На практика Юлия Тимошенко може всеки един момент да излезе на свобода.

[caption id="attachment_290349" align="alignleft" width="300"]Юлия Тимошенко ще бъде предсрочно освободена Юлия Тимошенко ще бъде предсрочно освободена[/caption]

Въпросното изменение се отнася до Закона за забрана на индивидуалното правосъдие. С други думи, декриминализация на обвиненията, за които Юлия Тимошенко беше осъдена да лежи в затвора. Прието е и постановление за освобождаването на бившата министърка на Украйна.

Припомняме ви, че Юлия Тимошенко беше осъдена на седем години затвор през 2011 година по обвинение в превишаване пълномощията си при сключването на договори за доставка на природен газ от Русия.

От края на 2011 година Юлия Тимошенко се намира в Качановската колония в Харков, където излежава присъдата си. От май миналата година тя се намира в болницата на затвора заради влошено здравословно състояние. От Европейския съюз поставиха на президента на Украйна Виктор Янукович условие да освободи Тимошенко, ако иска страната да получи асоцииран статут, предават от БЛИЦ.