Куршум джамия събра протестиращи от цялата страна пред Съдебната палата в Пловдив

Куршум джамия изправи на нокти жителите на Карлово и Пловдив. Пред Съдебната палата в Пловдив вече се събират десетки демонстранти, които искат да покажат несъгласието си с предаването на собствеността на Куршум джамия и прилежащият й парк на Главното мюфтийство в София.

[caption id="attachment_267151" align="alignleft" width="300"]Куршум джамия Куршум джамия[/caption]

Протестът трябва да започне след минути. Началният му час е насрочен за 9.30, а делото за Куршум джамия започва в 10. Освен гражданите на Карлово и Пловдив, пред Съдебната палата в града под тепетата се събират и футболни фенове от цялата страна. Делото е по жалбата, внесена от община Карлово, свързана със скандала около собствеността на Куршум джамия прилежащия към нея парк, намиращи се в самия център на града. Самата джамия е сред най-старите сгради в България и най-старата в Карлово. Построена е през далечната 1485 година с материали от разрушения християнски манастир "Свети Спас". Колоните на Куршум джамия все още носят християнските символи от манастира.

Припомняме ви, че до протеста за Куршум джамия се стигна след като община Карлово беше осъдена да предаде собствеността й на Мюсюлманското вероизповедание София (Главното мюфтийство), предават от ПИК.