Деликатесът шунка плувна от вода, разкри изследване, проведено наскоро от потребителската асоциация у нас

Предлаганата шунка на пазара у нас буквално плува във вода, показват резултати от изследване, поръчано от сдружение „Активни потребители“. 

Количеството на водата в готовия продукт от няколко произволно избрани марки деликатеси, предлагани като шунка на пазара, се движи от 74 до 77%! Това са актуалните стойности, които оповести Богомил Николов, шеф на потребителската асоциация.

[caption id="attachment_267127" align="alignright" width="300"]Добиват шунка от вода!? Добиват шунка от вода!?[/caption]

Производството на деликатеси у нас е доходен занаят и по-правилно е вместо „производство“ , вече да се нарича „добив“. Никой не може да твърди, че производителите са в нарушение, когато от водата „добиват“ шунка например. Отсъства регламент, определящ допустимата норма за водно съдържание в готовия продукт и всеки си прави, каквото иска, коментира monitor.bg.

На практика, от кило вложено месо, може да се получи най-малко 1,5 кг шунка, твърдят спецовете в занаята и това е масовата практика у нас. В другите страни има записано водно съдържание в етикета на дадения вид шунка и купувачът си прави сметката, какво всъщност яде.

Полезно ще бъде, ако у нас се въведе стандарт и за шунката, смята Николов. Агенцията по храните ограничава вида и количеството на добавките при производство на шунка с Наредба №8. Номерът е в това, че тези добавки или „овкусители“ се разтварят предварително във вода. Нейното количество варира в широки граници, определени от съвестта, добрата практика или наглостта на производителя, независимо дали става дума за шунка, или друг продукт от месо.

Контролните органи могат само да проверят технологичната документация и рецептурата за съответствие на записаното в тях количество вода, с реалното съдържание на течност в продукта.

Съществува и европейски Регламент 543, който налага ограничения върху водното съдържание на месото от всякакъв вид. В него обаче има предвидливо оставена „вратичка“, която касае овкусяването. Там вече изобщо не се коментира, в колко вода е допустимо да се разтварят посочените вещества. Едно от тях, невинно изглеждащото Е-407 , всъщност прави магията. Добавката карагенан образува с водата неразличим по вкус и мирис гел, а свойствата му се засилват с нарастване на количеството сол. Така се получават фантастичните и шокиращи резултати в кило шунка или друг деликатес, да се съдържа над 70% вода, разкрива доц. д-р Димитър Попов пред изданието.