Според външния министър Вигенин няма място за безпокойство

Външният министър Кристиан Вигенин успокои обществото, че няма място за паника по спогодбата ни със Северна Корея, засягаща както областта на образованието и културата, така и на медиите.

Вигенин поясни, че първоначално въпросната програма е подписана през 2010 година от бившия външен министър Николай Младенов, който е внесъл проект в Министерски съвет, предлагайки тя да бъде одобрена. Програмата е подписана на 20 октомври 2010 година и срокът й е изтекъл през декември 2013 година. В ефира на Нова тв, Вигенин заяви, че тези програми се възобновяват на всеки три години и в това няма нищо притеснително.

[caption id="attachment_266817" align="alignleft" width="300"]Според външния министър Вигенин, няма място за безпокойство Според външния министър Вигенин, няма място за безпокойство[/caption]

Той поясни, че дейностите по тази рамкова спогодба, са сериозно ограничени. По отношение на медиите, външният министър подчерта, че едва ли българските медии имат какво да научат от тези в Корея, но пък за сметка на това ние бихме могли да им бъдем полезни с нещо.

Вигенин подчерта, че страната ни се готви да поеме ротационното председателство на ЕС в Пхенян, поради факта, че една от държавите-членки нямат дипломатически представителства там. Той допълни, че страната ни има дипломатически отношения със Северна Корея и с всички останали страни-членки на ЕС и изрази учудване по повод на паниката, която е обзела обществото покрай това споразумение за сътрудничество. Министърът на външните работи уточни, че към момента продължават преговорите между двете държави и споразумението все още не е подписано.

Той за пореден път заяви категорично, че не вижда нищо стресиращо в спогодбата, която всъщност действа от 1970 година до момента. Според него в спогодбата все още има доста живи неща. На свой ред журналистът Георги Милков обясни, че в Пхенян има катедра по българистика, а немалко корейци идват в страната ни благодарение на спогодбата, за да си опресняват българския език. Той подчерта, че през последните години частта от спогодбата, засягаща медиите не е била изпълвана със съдържание, пише „24 часа”.