Войната Танов-Цонев продължава с пълна сила

Бившият шеф на Агенция „Митници” Ваньо Танов направи скандални разкрития за депутата от ДПС Йордан Цонев.

Той обяви в ефира на Нова тв, че министър е наредил на шефа на НАП да бъде възстановено ДДС-то на народния представител. Разкритието на Танов дойде в отговор на упреците, отправени към него от Цонев, че той също е забъркан в аферата „Мишо Бирата”. Танов подчерта, че има разработки от 2005 и 2006 година, в които председателят на комисията ще види себе си по темата с възстановяването на ДДС. От една от разработките става ясно, че министър от правителството се е обадил на шефа на НАП с нареждането да бъде възстановено ДДС-то на Йордан Цонев в размер на 1.6 милиона лева.

[caption id="attachment_266802" align="alignleft" width="300"]Войната Танов-Цонев продължава с пълна сила Войната Танов-Цонев продължава с пълна сила[/caption]

Министърът успокоил данъчния шеф, че няма да има проблеми, тъй като фирмата не се води на Цонев, а на подставени лица. Словесната борба между двамата бе поведена от депутата от ДПС Йордан Цонев, който по-рано обяви, че Танов е опъвал чадър над Мишо Бирата, прикривайки контрабандното производство на спирт във фабриката му, която произвеждала бира. Танов обаче е категоричен, че не става въпрос само за проверка при Мишо Бирата, а във всички подобни фабрики. Според думите му в проверките са участвали смесени екипи от служители от Митниците, БОП и други институции, след което е изготвена докладна за констатираното в производствените предприятия.

Танов подчерта, че докладната е от октомври 2009 година, което означава, че констатираните нарушения са от предходен период, допълвайки, че въпросният данъчен склад е бил регистриран през 2006 г. като му е бил даден лиценз, без да бъде извършена проверка. Бившият шеф на Агенция „Митници” бе категоричен, че в случая не става въпрос за замитане, тъй като именно той е наредил проверката и след установяването на нарушенията е била прекратена работата му, пише Прави впечатление, че в рамките на един месец са били назначени нови 180 служители. Най-фрапиращото в случая е, че един от тях е дошъл от фирма, в която взимал заплата в размер на 3 000 лева и е започнал работа на заплата 400 лева, пише Блиц.