Очаква ни сериозна жега

Климатолози алармират, че задаващото се лято ще е адски горещо.

Необичайно топлото време в момента прави неизбежен въпроса към климатолозите дали необичайно топлото време през февруари ще окаже някакво влияние на лятото, което очевидно се измести във времето и поради тази причина летният сезон да е по-хладен от обичайното. Климатологът Симеон Матев е категоричен, че метеорологичната обстановка, на която сме свидетели сега няма нищо общо с това, което ни очаква през лятото. В наблюденията през годините назад не е установена каквато и да било закономерност между температурите през различните месеци на годината.

[caption id="attachment_266760" align="alignleft" width="246"]Климатологът Симеон Матев прогнозира доста горещо лято Климатологът Симеон Матев прогнозира доста горещо лято[/caption]

Ако трябва да бъде обобщена информацията, несъмнено би могло да се каже, че през последните няколко години, летата в страната ни са по-топли от обичайните. Освен това се забелязват и твърде дълги периоди на суша. И през тази година положението няма да е по-различно и се очаква доста горещо лято. По принцип за най-валежен сезон в България се определят месеците май и юни. Тези тенденции само потвърждават нормалното.

Що се отнася до краткосрочната прогноза, тези дни температурите ще започнат да падат, но застудяването ще е за кратко. Понижението на температурите се дължи на студения атмосферен фронт, преминаващ през страната ни от запад на изток. Валежите ще са предимно от дъжд, само в планините ще вали сняг. Не се очакват обилни валежи. Климатологът прогнозира, че ще са между 2 и 7 литра на квадратен метър. Утре метеорологичната обстановка ще бъде доста динамична. Петъчният ден ще стартира със слънце, но в часовете следобед от запад ще се зададе ново смущение. При все, че облаците ще се увеличат, валежи се очакват само в планинските райони. Още в събота обаче слънчевото време ще се завърне отново.

Според климатолога през последните 10 дни на февруари, метеорологичната обстановка ще е доста променлива и ще се задържи сравнително хладно. Най-голяма е вероятността за валежи между 24 и 26 февруари. В заключение Матев посочва, че задаващият се женски месец няма да изневери на себе си и освен зимните изцепки, които ни е подготвил, ще ни изненада и с пролетни включвания, пише Блиц, позовавайки се на информация на "България днес".