Средната заплата е повишила ръста си за последните месеци от изминалата година

Средната заплата бавно, но сигурно се увеличава. Официални данни за това бяха изнесени от Националния статистически институт. Според статистиката им средната заплата за последните три месеца от изминалата 2013 година е била 828 лева. За сравнение, това е с около 3,1 процента повече от същия период за 2012 година и с близо пет процента повече от предходните три месеца за 2013.

[caption id="attachment_266750" align="alignleft" width="300"]Средната заплата се увеличава Средната заплата се увеличава[/caption]

Данните показват, че най-високи са възнагражденията на работещите в сферата на информацията и далекосъобшенията. Средната заплата в този сектор е 1846 лева. Веднага след тях се нареждат заетите в производството на електрическа и топлоенергия, а на третата позиция са финансистите и застрахователите. Средната заплата в тези сфери е съответно 1522 и 1517 лева.

Точно на обратния полюс са хората, които работят в хотелиерството и ресторантьорството. Средната заплата за наетите там е едва 546 лева. Малко по-добре платени са заетите в администрацията и спомагателните дейности. Средната заплата в тази сфера е 554 лева, предават от БЛИЦ.

Данните на Националния статистически институт показват още, че броят на заетите лица за декември миналата година е намалял с 57 хиляди спрямо септември същата година.