Не се очаква сериозна снежна покривка

След хубавото пролетно време, с което продължава да ни радва февруари, идва ред да покаже и на какво е способен.

Синоптиците обаче не предвиждат някакви стихийни снеговалежи, дори напротив. Сняг ще превали в рамките на два дни. Очаква се сняг да превали основно по високите части на страната. На 23 и 24 февруари обаче сняг ще превали и по по-ниските части, но няма да образува сериозна снежна покривка.

Очакванията на метеоролозите са, че въпреки необичайно топлото време, на което се наслаждаваме в момента, до края на месеца ще превали поне веднъж-два пъти сняг.

[caption id="attachment_266602" align="alignleft" width="300"]Не се очаква сериозна снежна покривка Не се очаква сериозна снежна покривка[/caption]

Първият снеговалеж се очаква около 20-ти февруари и той ще засегне само планинските райони. Три-четири дни по-късно дневните температури ще се доближат до нормалните за този сезон, сочи прогнозата на синоптика Ивайло Славов, направена в ефира на Нова тв.

Понижението на температурите ще започне още от утре, макар че ще е много слабо и почти няма да се усети. След него се задава ново повишение на температурите и чак след това, евентуалните снеговалежи, които тази година едва ли не се превърнаха в мираж за скиорите, любителите на зимните спортове и като цяло на сезона. Макар мнозина да се притесняват, че снегът изчезва от Европа, Славов успокоява, че това е само привидно и подчертава, че тази зима валя доста сняг, макар и не в България, пише Блиц.

Метеоролозите подчертават, че по принцип февруари се смята за по-сушав период. По-сериозни превалявания (макар) и от дъжд, се очакват в ранна пролет. До момента страната ни бе пощадена от капризите на времето, които успяха да причинят щети за милиони долари на три континента. Докато в Австралия горските пожари изпепелиха домовете на десетки, крайбрежието на Португалия бе залято от огромни вълни. Те причиниха сериозни наводнения и предизвикаха нарушения в транспортния трафик. В същото това време в САЩ пък хиляди хора останаха без електричество заради снега.