Антон Дончев - авторът на "Време разделно" не ставал за писател, бил бездарен

Жестока гавра с един от емблематичните български романи - "Време разделно" си позволиха да си направят от т.нар. Европейски институт "Помак". От там са изпратили доклад до всички институции в Европейския съюз, според който "Време разделно" е явен пример за дискриминацията, на която са подложени помаците в България. Нещо повече, наглостта на "Помак" стига до такава степен, че в доклада си позволяват да нарекат Антон Дончев - авторът на "Време разделно" бездарен. Самата класика пък е окачествена като поръчкова и манипулативна.

[caption id="attachment_266351" align="alignleft" width="300"]Подиграха се жестоко с "Време разделно" Подиграха се жестоко с "Време разделно"[/caption]

Ефрем Моллов - председателят на "Помак", заяви, че романът на Антон Дончев целял единствено да оправдае смяната на имената на помаците в България през 1964 година. Именно Моллов е инициаторът на срамната подписка срещу "Време разделно". Естествено, действията му не бяха подминати от Съюза на българските писатели.

От там са изпратили официално писмо до Брюксел, в което се изказва възмущение от безобразната подигравка с "Време разделно". От Института за исторически изследвания към Българската академия на науките също са подкрепили писателите, изтъквайки, че "Помак" работят изцяло срещу Европейския съюз и целят възстановяване на Османската империя, предават от БЛИЦ.