Българин влезе в ТОП 100 на най-влиятелните световни мислители!

0

Политологът Иван Кръстев надмина дори Габриел Гарсия Маркес в класацията

Иван Кръстев намери място в изключително престижна световна класация.

Политологът е в ТОП 100 на най-влиятелни мислители за 2013-та година. Според статистиката е един от едва десетина в класацията на възраст под 50 години.

Само Иван Кръстев е представил България в „Глобалната карта на водещите мислители“ за 2013 г. Тя е наредена от швейцарския институт Gottlieb Duttweiler Institute, който работи чрез спомоществователството на фондацията Im Grüene.
ivan-krustev
Класацията има за цел да посочи водещите мислители, които имат ясна визия и влияят върху бъдещето на обществото и икономиката. Преди да подредят картата, специалистите от GDI са сравнили дейността и влиянието на над 200 мислители, които работят в различни професионални сфери.

Иван Кръстев е нареден на 63-то място, пишат от OFFNews.bg. Класирал се е сред световния елит, заради анализите си за демокрацията и доверието. Председателят на българския Център за либерални стратегии е посочен като един от най-влиятелните интелектуалци извън Западния свят. Влиянието му се сравнява с това на словенския философ Славой Жижек, писателката Арундати Рой от Индия и Марио Варгас Льоса.

Интересно е, че Иван Кръстев е поставен пред автора на „Сто години самота” – Габриел Гасия Маркес. Писателят е оценен защото дал живот на „магическия реализъм”.

Пръв сред най-влиятелните мислители американският вицепрезидент от мандата на Клинтън – Ал Гор. Той е сред малцината политици в класацията. Има обяснение защо авторите избягват хора от властта и икономиката: „Като водещи мислители сме определили тези, които упражняват въздействие основно чрез думите, а не чрез действията си. Следователно, с малко изключения, като цяло не сме включили активни политици и топ мениджъри”.

Ал Гор не успя да пребори американската избирателна система и да стане президент на САЩ. Той обаче направи впечатляваща кариера и след Белия дом. Спечели „Оскар“ за филма „Неудобната истина“ и Нобеловата награда за мир.

Заради това, че е свързал науката, политиката и обществото е намерил място в класацията на мислителите, където е и Иван Кръстев.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.