Любка Кумчева била болна

Българската академия на науките изрита легендарната синоптичка Любка Кумчева.

Тя вече няма да има възможността да ни съобщава метеорологичната прогноза. Оказва се, че един от доайените на родната метеорология има сериозни здравословни проблеми и именно те са станали причина тя да бъде освободена от длъжност. Това стана ясно от публикация на страниците на вестник „Уикенд”, който твърди, че се позовава на информация на един от колегите на Кумчева.

[caption id="attachment_265279" align="alignleft" width="300"]Любка Кумчева била болна Любка Кумчева била болна[/caption]

Легендарната синоптичка стартира кариерата си през 1968 година, когато в Българската национална телевизия взимат решение, че прогнозата за времето, трябва да бъде съобщавана от специалист. Медията обявява конкурс, който бива спечелен от младата тогава служителка на Националния институт по метеорология и хидрология. Към днешна дата Любка си спомня, че стартирала прогнозата за времето по телевизията с много притеснения и страх, тъй като тогава тя винаги се излъчвала на живо.

Тя подчертава, че сегашните спътникови снимки на bTV представляват поглед отгоре към земята, но би било много по-добре, нещата да бъдат видени и отдолу нагоре от техните синоптически карти. След като се разделила с телевизионните си изяви, Любка Кумчева продължила да работи в НИМХ към БАН и не напуска работното си място до момента на нейното пенсиониране заради болестта й, пише pik.bg.