Смъртта на тримесечния Павел разбуни духовете в страната

Опасни ли са бебешките ваксини? Този въпрос тормози родителите в страната, а и не само, вече дни наред. За да успокои напрежението професор доктор Тодор Кантарджиев даде повече яснота по щекотливата тема. Професорът, който е специалист по паразитни болести, даде просторно интервю в "денят започва" по БНТ, за да успокои духовете.

[caption id="attachment_265092" align="alignleft" width="300"]Опасни ли са ваксините за живота на бебетата? Опасни ли са ваксините за живота на бебетата?[/caption]

Експертът е категоричен, че не бива да се насажда изкуствена паника, че бебешките ваксини са опасни за живота. Кантарджиев имаше предвид случая, в който бебе на три месеца почина само девет дена след като му беше направена ваксина. Специалистът смята, че на една ваксина са й необходими поне 10 дена, за да подейства в организма и затова е много малко вероятно на деветия ден малкият Павел да е починал заради усложнение от нея.

"Ваксините за коклюш, детски паралич и тетанус са просто задължителни", категоричен е професорът. И добави, че случаите, в които бебета умират, защото не са им направени ваксини, са много повече, но за тях не се говори изобщо. "Бебе в Сливен почина, защото майката отказала да му се направи ваксинация за морбили", разкри докторът.

Той сподели още, че действително понякога може да се появят последици от ваксинация. Често това се случва едва след години обаче, предават от БЛИЦ.