След земетресението в Суматра една от най-големите тектонични плочи на планетата се е пропукала

За сериозна опасност алармират специалисти по строежа на планетата ни. Според експертите Земята е започнала да се пропуква и то доста сериозно. Една от най-големите тектонични плочи от състава на земната кора се е пропукала, пишат от Ел Паис. Специалистите смятат, че до това се е стигнало след тежкото земетресение в Суматра.

[caption id="attachment_265069" align="alignleft" width="300"]Земята се пука Земята се пука[/caption]

Силата му беше 8,7 по Рихтер, а след него се случиха още четири по-сериозни. След тях плочата под океанското дъно се е напукала. учените сравняват тези земни трусове с природните бедствия през 2004 година, които се случиха в същия регион. Тогава пораженията бяха в щети и човешки жертви, но разлом по тектонската плоча не се е забелязвал. Затова последствията след труса в Суматра са повече от притеснителни.

Торн Лай, преподавател в университета в Южна Калифорния, изтъква, че ставаме свидетели на нещо изключително - формирането на нови граници между самите тектонски плочи. Въпреки това Лай е убеден, че този процес не застрашава живота на планетата ни. "Индоавстралийската плоча се разделя на две. Това обаче не означава, че планетата ще се разцепи. Това е просто преплетена мрежа от пукнатини", категоричен е специалистът, предават от БЛИЦ.