Затоплянето започва от вторник

През днешния ден над страната ще преобладава значителна облачност като на отделни места има вероятност да превали слаб сняг.

Слаб вятър ще духа от изток-североизток. Само в източните райони ще е до умерен. В следобедните часове облачността над югозападните райони ще започне да намалява, сочи прогнозата на дежурния синоптик на НИМХ при БАН Анна Дяков.

[caption id="attachment_264991" align="alignleft" width="300"]Затоплянето започва от вторник Затоплянето започва от вторник[/caption]

В северните райони на България минималните температури ще са от минус девет до минус четири градуса, а в южните – минус пет и нула градуса. Максималните стойности на температурата в Северна България ще достигнат стойности между минус три и два градуса, а в Южна – между два и седем градуса. Над Черноморието ще преобладава значителна облачност. В някои части на Южна България е възможно да превали слаб дъжд в съчетание с умерен вятър, който ще духа от североизток. Вълнението на морето ще е около 4-5 бала, а морската вода ще е с температура 3-6 градуса.

Над планинските райони ще преобладава разкъсана облачност. Максималната температура на височина 1 200 метра ще достигне до два градуса, а на 2 000 метра – минус два градуса.

Затоплянето ще започне още от утре, когато и вятърът ще започне да отслабва и постепенно ще придобие южна компонента. Облачността постепенно ще започне да се разкъсва, а дневните температури бавно ще започнат да пълзят нагоре, пише pik.bg.