Баретата се пенсионира - съгласно решението на ТЕЛК, наркобосът е инвалид с право на държавна пенсия

Все още не се знае, каква степен на инвалидност е определила комисията, но според заключението на експертите, Златомир Иванов е инвалид. Това бе потвърдено от адвокат Тодорова, защитник на осъдения бос, който има една присъда от 8 години затвор за ръководената наркогрупа, известна като „Фирмата“.

[caption id="attachment_264932" align="alignright" width="300"]Златко баретата се пенсионира по болест Златко баретата се пенсионира по болест[/caption]

Както вече писахме и ние, делото на Баретата бе замразено за една година, след покушението, извършено срещу него в края на миналия януари. Тогава той отиваше на заседанието в апелативния съд, но от отсрещната сграда някой се прицели и с 4 изстрела го повали на метри от входа на Съдебната палата. Един от тези куршуми е заседнал в сухожилията и кракът му остава парализиран, пояснява БЛИЦ. Все пак Баретата е възстановен достатъчно и успешно се придвижва с патерици или на инвалидна количка.

Съвпадението на датата на стрелбата срещу него преди година, с датата на заседанието в апелативния съд от тази година, като че ли се оказа фатално и Баретата се разболя от грип. Това съвсем не му попречи да се яви на ТЕЛК два дни по-късно.

В заключенията на комисията се определя, че Златомир Иванов е инвалид и като такъв, по закон му се полага инвалидна пенсия. Ако междувременно не се подложи на операция и не се възстанови, следващата година отново трябва да доказва пред ТЕЛК, доколко е парализиран кракът му. Наркобосът заслужено ще си ползва правото да паркира в „синя зона“, на безплатна карта за столичния градски транспорт и винетка.

Изглежда скоро ще може да тръгне и второто дело срещу Баретата в спецсъда, в което той е обвиняван за източване на 5,5 млн. ДДС и ръководство на друга наркогрупа, а какви обрати ще има по този процес, предстои да видим.