Опасните плодове могат да доведат до фатални последствия

Опасни портокали наводниха пазарите в София. Плодовете са внос от Гърция и на външен вид не се различават по нищо от безвредните си събратя. При разрязване обаче от вътрешността им потича червена боя, която е силно токсична и представлява опасност за здравето и дори живота на човек. Специалисти предупреждават, че консумацията на оцветените портокали може да има и фатален край, особени за малки деца или хора с неукрепнал вследствие на болест организъм.

[caption id="attachment_264915" align="alignleft" width="279"]Опасни портокали плъзнаха из София Опасни портокали плъзнаха из София[/caption]

Въпросната червена течност, която излиза от цитрусите, е с неприятна миризма и се измива изключително трудно, алармират препатили потребители. При направена проверка се установило, че на пазара опасните плодове се продават като стока с доказано качество и дори сертификат за това. Купувачите няма как да се ориентират за опасните портокали по вида им и истината лъсва едва когато цитрусът бъде разрязан.

Все още не е ясно на какво се дължи оцветената течност във вътрешността на плодовете. Предстоят да й бъдат направени изследвания. Запознати обаче издават, че най-вероятно става въпрос за инжектирането на серуми директно във вътрешността на портокалите, за да се стимулира растежът им, което да ги накара да узреят буквално за дни, предават от ПИК.