Георги Талов е един от известните SEO-специалисти в България. С него разговаряме за някои тенденции в класирането в Гугъл.

Дипломиран инженер по "Компютърни системи и технологии" в габровския Технически унивеситет, в момента Георги Талов следва второ висше по "Телекомуникации" в Нов български университет - София.

- Много колеги SEO-та дават интервюта като това, но в тях не казват нищо конкретно, а предлагат само "мъгляви формулировки". Това от страх да не им откраднат занаята ли е или що?

[caption id="attachment_264848" align="alignleft" width="300"]Георги Талов Георги Талов[/caption] ТАЛОВ: Едва ли има някой, който го е страх да не му откраднат занаята. Лично според мен просто не искат да разкрият своите методи и техники, чрез които правят SEO. Контактувам с много SEO-та, които са на доста по-високо ниво от мен, и почти винаги са отговаряли на въпросите, с които ги затрупвам. Разбира се, че всеки си има свой подход, който едва ли ще му е приятно да го разкрие пред абсолютно всички. Общо взето нещата не са се променили значително с времето (разбира се, че има и новости), просто е необходимо да се действа по-бавно и много по-внимателно.

- Каква е вашата формула за манипулиране на резултатите в Гугъл? Може ли да разкриете своето ноухау или поне част от него?

ТАЛОВ

: За постигането на добри резултати в Гугъл най-важна е структурата на един сайт и on-page оптимизацията. Съдържанието трябва да е интересно и полезно за потребителите и да ги кара да се връщат отново и отново в сайта. Налагането на бранда също е един от главните фактори за добро позициониране и може би на него трябва да се набляга най-много. В добра комбинация със социални сигнали и качествени беклинкове, които се набавят, постепенно ще се постигнат много приятни резултати за дадения уеб сайт. Това са основните неща, които спомагат за добрата оптимизация.

- Работят ли още коментарите в блогове от името на видни наши сънародници, казващи се нещо от рода на "Ремонт Климатици", "Почистване Офиси" и тъй нататък?

ТАЛОВ

: Коментарите работят, но вече не са за предпочитане. Гугъл е наказал множество сайтове именно заради използването на точно такива имена. В момента аз ги избягвам и препоръчвам на всеки, който ги използва да ги изключи изцяло от методите си за оптимизация. Много по-добре е да се сложи истинското име на човека, който пише коментара и да се вземе линк към съответния сайт. Това би спомогнало макар и в малка степен.

- Кои според вас са нишите, в които има най-голямо стълпотворение на SEO-та и защо?

ТАЛОВ

: Ами едни от нишите, в които има най-голяма конкуренция и най-много борба, са „климатици”, „мебели”, „кредити”, дограма”. Това са само част от тях. Има и още, но няма да споменавам всичките. Тук конкуренцията е огромна и всеки иска да се бори за челните позиции, които ще привлекат повече посетители, които евентуално ще се превърнат в бъдещи клиенти.

- Имате ли свой любим black hat (забранен от Гугъл) метод, който все още работи и кой е той?

ТАЛОВ

: Тук отговорът ми ще е кратък! Не обичам и не ползвам black hat методи за SEO!

- Откъде черпите информация за тенденциите в SEO-то и кои са сайтовете, които следите в своя RSS-четец?

ТАЛОВ

: Информацията, която черпя, най-вече е от социалните медии. Именно там всеки споделя интересни статии от български и чужди сайтове, видео материали, интересни експерименти, които са провели и т.н. Това е моят RSS-четец. Интервю на Георги Календеров