Данев и Тренчев спориха за трудовото законодателство в България

Синдикалистът Константин Тренчев се разгневи в ефир, че бизнесмените са приватизирали икономиката на страната ни за жълти стотинки, а възнаграждение от 350 лева им се вижда твърде високо.

Председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев подчерта, че няма как заплатите да не зависят от производителността и посочи за пример IT сектора, където средната заплата е около 1 500 лева. Той се опита да защити българските бизнесмени, изтъквайки факта, че българския работник излиза през 15 минути, за да пуши и ежедневно закъснява за работа с 15 минути. А в същото това време иска високо възнаграждение.

[caption id="attachment_264815" align="alignleft" width="300"]Данев и Тренчев спориха за трудовото законодателство в България Данев и Тренчев спориха за трудовото законодателство в България[/caption]

Тренчев бе категоричен, че в България липсват съвременни институции за индустриални и трудови отношения, тъй като трудовото ни законодателство вече е твърде овехтяло. Данев пък отговори на Тренчев, че именно поради тази причина са предложили 29 мерки, които да отговарят на съвременното европейско законодателство.

Този отговор обаче не бе задоволителен за синдикалиста и той изригна, че му е писнало да слуша глупости. Той определи голяма част от предложенията като неефективни, допълвайки, че нито един нормален човек не би се съгласил с тях. Тренчев посочи за пример нововъведението „уволнение по мейл” и заяви категорично, че ако тези промени бъдат направени в южната ни съседка Гърция, то гърците ще бият Данев с тояги, пише Блиц.