Върна за преразглеждане Закона за лекарствата

Държавният глава Росен Плевнелиев наложи вето върху ЗЛПХМ (Закон за лекарствени продукти и хуманна медицина), който бе приет от депутатите на 16 януари т.г.

В мотивите за наложеното вето се посочва, че законът прокарва рестриктивен режим за износа на лекарствени продукти, в това число и по отношение на вътрешно-общностните доставки в Евросъюза. Припомняме, че вчера Движение „България на гражданите” обяви, че ще сезира президента за новия закон и ще поиска налагането на вето върху промените.

[caption id="attachment_264521" align="alignleft" width="300"]Държавният глава върна за преразглеждане Закона за лекарствата Държавният глава върна за преразглеждане Закона за лекарствата[/caption]

Държавният глава подкрепи усилията на депутатите да осигурят достатъчно количество медикаменти, необходими за задоволяването на здравните потребности на българското население. Плевнелиев обаче бе категоричен, че това трябва да се извърши в съответствие с принципите, обявени в Конституцията на РБ и разбира се европейското законодателство, според които един от основните принципи е равнопоставеността на стопанските субекти в правова държава, каквато е нашата.

Съгласно текст от закона, търговците на едро се задължават да уведомяват Изпълнителната агенция по лекарствата за всеки един износ на медикаменти, който са включени в Позитивния лекарствен списък. След това търговците са задължени да изчакат в едномесечен срок решението на изпълнителния директор на ИАЛ, за да могат да извършат износа безпроблемно. Президентът Росен Плевнелиев е категоричен, че в закона трябва да бъдат посочени ясни критерии, създаващи условия на равнопоставеност спрямо износителите на даден медикамент за определен период от време, пише dnes.bg.