Президентът наложи ново вето

Държавният глава върна за преразглеждане Закона за лекарствата
0

Върна за преразглеждане Закона за лекарствата

Държавният глава Росен Плевнелиев наложи вето върху ЗЛПХМ (Закон за лекарствени продукти и хуманна медицина), който бе приет от депутатите на 16 януари т.г.

В мотивите за наложеното вето се посочва, че законът прокарва рестриктивен режим за износа на лекарствени продукти, в това число и по отношение на вътрешно-общностните доставки в Евросъюза.
Припомняме, че вчера Движение „България на гражданите” обяви, че ще сезира президента за новия закон и ще поиска налагането на вето върху промените.

Държавният глава върна за преразглеждане Закона за лекарствата
Държавният глава върна за преразглеждане Закона за лекарствата

Държавният глава подкрепи усилията на депутатите да осигурят достатъчно количество медикаменти, необходими за задоволяването на здравните потребности на българското население.
Плевнелиев обаче бе категоричен, че това трябва да се извърши в съответствие с принципите, обявени в Конституцията на РБ и разбира се европейското законодателство, според които един от основните принципи е равнопоставеността на стопанските субекти в правова държава, каквато е нашата.

Съгласно текст от закона, търговците на едро се задължават да уведомяват Изпълнителната агенция по лекарствата за всеки един износ на медикаменти, който са включени в Позитивния лекарствен списък.
След това търговците са задължени да изчакат в едномесечен срок решението на изпълнителния директор на ИАЛ, за да могат да извършат износа безпроблемно.
Президентът Росен Плевнелиев е категоричен, че в закона трябва да бъдат посочени ясни критерии, създаващи условия на равнопоставеност спрямо износителите на даден медикамент за определен период от време, пише dnes.bg.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.