Бандитите крадат имоти с е-шперц

Нова вълна измами залива страната.

Този път бандитите са взели на мушка електронните подписи, алармират полицейските власти. Те копират незаконно печати от архивите с електронен подпис и прехвърлят имоти, фирми, акции и коли, без знанието на техните собственици.

Електронният подпис дава достъп на човека, който го притежава до масивите на Агенцията по вписванията и други институции. По този начин измамниците се снабдяват с достъп до данните на собствениците на фирми, както и до техните подписи и печати на нотариусите.

[caption id="attachment_264492" align="alignleft" width="300"]Бандитите крадат имоти с е-шперц Бандитите крадат имоти с е-шперц[/caption]

Вестник „Стандарт” отбелязва на страниците си, че кражбата на имоти, фирми или коли с електронен подпис, е едно от най-трудно доказуемите престъпления в страната и именно поради тази причина набира скорост, а бандитите се разминават между капките.

В същото време измамниците оставят на улицата хиляди сънародници, които стават жертва на измамата за броени минути. Припомняме, че само преди няколко дни, бандитите успяха да отмъкнат фирма на арендатор в Плевен. Бандитите си присвоиха фирмата на бизнесмена Павел Стоименов "Агро-бел 2001", която прави годишен оборот около 20 милиона лева. Запознати подчертават, че същата тази схема може да бъде използвана, за да откраднат колата или имота на всеки един български гражданин.

Директорът на Областната дирекция на МВР в Плевен Йордан Каменов предупреждава, че може да се злоупотреби с всяка една информация, до която хората имат свободен достъп, пише Блиц.