Чарли Шрем стои зад добилата все по-голяма популярност виртуална валута Биткойн

Чарли Шрем, създателят на виртуалната валута Биткойн, е бил арестуван вчера на американското летище Джей Еф Кей в Ню Йорк. Шрем е обвинен, че е използвам един от сайтовете си - Silk Road, за да пере пари. Малко по-рано днес беше задържан и още един заподозрян в същите обвинения - Робърт Файела. Файела, който е сред потребителите на Silk Road, е обвинен, че е работил заедно с Шрем, за да манипулират манията на хората по биткойните и да увеличават по незаконен начин оборота си от тях.

[caption id="attachment_264342" align="alignleft" width="300"]Чарли Шрем е създателят на Биткойн Чарли Шрем е създателят на Биткойн[/caption]

Файела е бил задържан във Флорида. Все още не се знае кога ще бъде делото срещу двамата. Освен за преводи на пари в подкрепа на незаконния оборот от биткойните, двамата са обвинени и в търговия с наркотици, предават от БЛИЦ.

Припомняме ви, че Чарли Шрем нашумя особено много в последните месеци, след като светът полудя по създадената от него виртуална валута Биткойн. За нула време биткойните придобиха доста голяма стойност, а много хора дори прогнозираха, че виртуалната валута съвсем скоро ще измести реалната такава.

Скептиците обаче не са толкова оптимистични. По-запознатите коментират, че биткойнът има един сериозен недостатък, а именно - не се обезценява и няма никакъв заложен механизъм това да се случи.