Пролетта идва още на 10 февруари

През тази седмица обстановката ще е типична за зимата – дъжд, сняг, лед и температури под нулата.

Така дълго чаканата зима е в разгара си, но според синоптичните прогнози няма да продължи твърде дълго. Синоптикът от TV-MET Симеон Матев прогнозира пред вестник „Преса”, че времето ще се задържи така до 10 февруари. След това отново ни очакват пролетни температури.

И през днешния ден ще продължи снеговалежът по морето и в североизточната част на страната.

[caption id="attachment_264240" align="alignleft" width="300"]Пролетта идва още на 10 февруари Пролетта идва още на 10 февруари[/caption]

Заради силния вятър ще се образуват поледици и преспи. В останалата част на България времето ще остане облачно и максималните температури няма да надхвърлят нулата. Утре ни очаква мъгливо и мразовито време, а в часовете привечер снеговалежите ще се възобновят. В Северна България дебелината на снежната покривка ще „наедрее” до 15 сантиметра. В южната част обстановката ще се усложни, тъй като там вместо сняг ще падне дъжд и това ще създаде условия за поледици.

В четвъртък снеговалежите ще спрат, но температурите ще останат ниски – от минус 8 до 5 градуса. Още в неделя снеговалежите отново ще започнат да се усилват, а в началото на следващата седмица ни очаква нова порция обилни валежи от сняг. Такава ще остане обстановката до 5 февруари, когато времето ще започне да се стабилизира, а слънцето все по-често ще се показва иззад облаците. Пролетта е близо – на 10 февруари валежите от сняг ще спрат, а дневните температури ще се покачат до 10-15 градуса, пише Блиц.