Изправят Кела в съда не като поръчител на убийството, а като свидетел срещу килъра на Мастара

Нов процес срещу килъра на Мастара (Димитър Стаматов) нищи причините за лъжесвидетелство, с което 10 години след убийството, извършителят натопява най-близкия човек на месарския бос и изглежда оневинява Кела. Делото е прецедент в съдебната практика у нас, тъй като подсъдимият Бойко Стоянов отдавна е в затвора с 20-годишна присъда за това убийство, пише БЛИЦ.

[caption id="attachment_264144" align="alignleft" width="300"]plamen-dishkov Пламен Дишков - Кела[/caption]

При ново разследване през 2012 г. Стоянов внезапно се отказва от самопризнанията си от преди 10 години и заявява, че фаталният изстрел срещу Димитър Стаматов е произведен от неговия най-близък авер Марата. Той детайлно описва, как двамата с Мариян Георгиев, известен с прякора Марата, се качват на покрива на сграда, точно срещу обекта на Мастара. Там Марата стреля и убива своя съдружник, а после Стаматов го придружава по време на бягството от местопрестъплението. Марата също е ликвидиран и версията не може да се потвърди.

Това свидетелство става причина разследването срещу Пламен Дишков-Кела, като поръчител на убийството, да забуксува. По делото за лъжесвидетелство Дишков представя своята гледна точка. Както е известно сикаджията два пъти се измъква по чудо от атентати, зад които стои Марата. Той пък е приближен до висаджията Митьо Очите и се занимавал с „нощни жрици“. Последното не се харесвало на съдружника му - Мастара, твърди Кела. Той се изкара герой, изобличил престъпната дейност на Марата, но с това си заслужил отмъщение. Между другото, Кела твърди, че в ония години занимаващия се с убийството следовател е работил за Мариян Георгиев.

Все още прокуратурата не е готова да изправи пред съда Пламен Дишков – Кела, а какво е накарало килъра да лъжесвидетелства, предстои да разберем, пише БЛИЦ.