Необичайното явление е в резултат на високите температури

Мощна градушка удари пазарджишкото село Варвара.

Запознати коментират, че явлението е изключителна рядкост по нашите ширини през това време от годината. От Областната дирекция за борба с градушките обаче не са изненадани, макар подобно явление наистина да е рядко срещано. През последните няколко години все по-често се случва да падне градушка в сезона на астрономическата зима, отбелязват експертите пред пловдивското издание „Марица”.

[caption id="attachment_264021" align="alignleft" width="300"]Необичайното явление е в резултат на високите температури Необичайното явление е в резултат на високите температури[/caption]

Директорката на Областната дирекция за борба с градушките д-р Диана Илкова поясни, че ледените късове са се изсипали над района на село Варвара заради необичайно високите температури за това време на годината. Едва ли някой би отрекъл, че температури от 16-17 градуса не са обичайно явление за януари. Те са по-скоро пролетни, отколкото характерни за зимата. Именно поради необичайно високите температури валежите от градушки зачестяват, дори и посред зима.

При такова време се образуват дебели облаци във високата част на атмосферата поради по-активните движения на въздушната маса. Топлият въздух обаче ги изнася в ниската част и вероятността да се изсипе градушка, се увеличава. Д-р Илкова призна, че от дирекцията не са засекли градушката във Варвара, тъй като през зимата не правят измервания и наблюдения на подобни явления. Тя подчерта, че не е изключено градушка да се е изсипала и в други населени места от областта, пише pik.bg.