Целта му е да се изземат част от функциите на президента

Нападките между двете основни политически сили в страната продължават. Малко по-рано днес Цветан Цветанов хвърли бомбата с твърдението си, че зад новия Изборен кодекс стои не кой да е, а скандално известният Бисер Петното. Пред журналисти в кулоарите на Парламента бившият вицепремиер заяви, че новият вариант на Кодекса е предложен от Мая Манолова, но е под диктовката на Петното. Целта е да се изземат част от функциите на президента, който до момента е отговорен за назначаването на Централната избирателна комисия. В новия кодекс обаче това не е така.

[caption id="attachment_263908" align="alignleft" width="300"]Цветан Цветанов отново обвини управляващите, че смятат да манипулират изборите Цветан Цветанов отново обвини управляващите, че смятат да манипулират изборите[/caption]

Заместник председателят на ГЕРБ разкри още, че от Коалиция за България се канят да осъществят контролиран вот посредством идеята за номериране на бюлетините, която също беше внесена в Народното събрание. Тези номера означават, че всички членове на избирателната комисия ще са наясно от кой до кой номер са бюлетините в тяхната избирателна секция. И съответно кой номер бюлетина взема всеки един от гласоподавателите. Това опорочава вота, категоричен е Цветанов.

Отделно, че новата система ще даде възможност да бъдат делегирани права на други печатници за отпечатване на новите, номерирани бюлетини, за да се случи всичко в срок. А това създава условия за манипулиране на вота и измама с фалшиви бюлетини, предават от ПИК.