Геройка, Суя и Кукона са само част от недоразуменията, с които родители кръщават отрочетата си

От зората на демокрацията насам стана модерно родителите да кръщават новородените си деца на любими изпълнители, актьори или герои от филми. Всички добре си спомнят манията по култовия латиноамерикански сериал "Касандра". Тогава всяко второ момче беше кръщавано Освалдо, а момиченцата пък носеха звучното име Корайма - на имената на актьорите в главните роли.

[caption id="attachment_263802" align="alignleft" width="300"]Родителите могат да бъдат много изобретателни при избора на имена за отрочетата им Родителите могат да бъдат много изобретателни при избора на имена за отрочетата им[/caption]

В днешно време латиноамериканските сериали от доста време не са на мода. За сметка на това обаче родителите стават все по-изобретателни. Традиционните Иван, Мария и Георги вече отстъпват място на доста по-иновативните Търпелин, Лодка, Геройка, Ябълка. Принцеса също е доста предпочитано име за новородените девойки. В община Пазарджик има още Лимона, Хира, Суя, разкрива Желязка Дянкова, експерт в общината.

От мъжките имена се открояват Сребър, Крушо, Хитко и Милчо. Не им отстъпват и дамските Кукона, Хубавинка, Милионка, Трияда и Ягодина. Има дори и Графиня, разкриват от БЛИЦ. Все по-модерни стават и комбинациите от по няколко лични имена - като Инеса Грейс, Амира Лана или Кевин Ноа.