Честито! Гласят ни нови документи – 2 в 1!

Честито! Гласят ни нови документи – 2 в 1!
3 (60%) 8 votes

Българинът трябва да извади пари, за да си извади документ, който да е и лична карта, и здравна

Разходи за нови документи очакват българите, ако кабинетът одобри проектът „2 в 1”, предложен от НЗОК.

Целта е личната карта да служи и като здравна. Вероятността това да стане е голяма, защото идеята е представена на министър-председателя Пламен Орешарски, пише в. „Труд“.

Новите пластики (чиято евентуална цена още не се знае) ще бъдат използвани като идентификатор. При посещение на пациента при джи пито, при постъпване в болница или даване на материал за изследване в лаборатория, новата карта ще се поставя в четец, който да предостави необходимите данни.
Източването на Здравната каса ще намалее
Изглежда нещата са решени, защото специалистите от НЗОК само трябва да анализират хардуера и софтуера си, преди да започне правенето на новите документи. Необходимо е да се оцени състоянието им и да осигурят защитата на въведената информация и т.н.

Новата система ще започне да действа като се закупят апарати от всеки личен лекар, лечебно заведение и лаборатория. От НЗОК разказват, че ще се използват апарати-четци, които приличат на тези, инсталирани по ГКПП-тата. Стойността им е около 40-50 лв. на брой.

Вече се знае, че ако се въведе използването на новите документи, ще намалеят злоупотребите със здравната каса. Когато пациентът напусне кабинета на специалиста, никой не може да му впише в документите повече прегледи от извършените, нито операции на хартия.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар